Kékfény szűrő szemüveg, avagy szemvédelem a 21. században

Kékfény szűrő szemüveg, avagy szemvédelem a 21. században

Szemszárazság, elhomályosult látás, szemviszketés, általános szemfáradtság… ugye neked is ismerősek ezek a tünetek? A 21. században egyre gyakoribbá váltak az ilyen jellegű panaszok, hiszen a digitalizáció révén nap, mint nap ki vagyunk téve a kék fény káros hatásainak. De mit is jelent a monitor szemüveg néven elhíresült kékfény szűrő szemüveg, és miért olyan lényeges a használata? Blogbejegyzésünkben ezen kérdésköröket járjuk körbe, s ha felkeltettük érdeklődésedet, válaszd a gyors online bejelentkezés lehetőségét.

Mi is az a kék fény?

Az emberi szemet több típusú fényforrás éri, az ultraibolya és az infravörös mellett fontos kiemelnünk a látható fényt is. A látható fény az elektromágneses sugárzás egy tartománya, azokat a fénysugarakat jelenti, amelyek az emberi szem számára érzékelhetők. A látható fény tartományába a 380 és 780 nm hullámhosszú elektromágneses sugarak tartoznak, melyek az általunk érzékelt fény színét is meghatározzák.  A nagy energiájú kék fény (HEV) spektruma a látható fény egy szűkebb tartománya. Ide tartozik az ibolyakék fény is, ami intenzitásától függően pozitívan vagy negatívan hathat a szemre.

Jótékony hatásai között említhető, hogy felelős az egészséges mentálhigiénés állapotért, valamint a jó közérzet fenntartásáért, emellett szerepet játszik az összpontosításban és a koncentrálásban. Nem véletlen, hogy télen sok a depressziós, levert hangulatú ember, hiszen ezt az állapotot többek között a fény hiánya is okozhatja.

Digitalizáció és kék fény

Manapság a mindennapok részévé vált a technológia, nem telik el úgy nap, hogy ne használnánk legalább egy elektronikai eszközt. Ezen eszközök használata során nagy mennyiségű kék fényt bocsátanak ki, s ez a túlzott kék fénynek való kitettség az emberi szervezetre negatív hatással van. A panaszok között fellelhető:

  • szemfáradtság, látásprobléma,
  • szemszárazság, szemviszketés,
  • csökkent koncentrációs képesség,
  • alvási zavarok,
  • fejfájás.

 

Ezek mellett a monitorhasználat hát-, nyak-, és derékfájással párosulhat. Ezen tünetegyüttest összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, vagyis Computer Vision Syndrome-nak (CVS) nevezzük.

Kékfény szűrő szemüveg előnyei

A kékfény szűrő szemüveg egy olyan dioptriás vagy dioptria nélküli szemüveg, melynek lencséje egy speciális, kék fényt blokkoló szűrővel van ellátva. A kékfény szűrő hatékonyan semlegesíti a digitális készülékek képernyőjéből áradó, nagy energiájú kék fényt. A kékfény szűrő szemüveg alkalmazásával:

  • csökken a szemszárazság és a szemfáradtság
  • a túl erős, vakító, tükröződő fények is blokkolhatók,
  • a kép tisztább, torzulásoktól mentes, valósághűbb lesz,
  • javul a koncentráció, a munka hatékonysága,
  • stabilizálja a cirkadián ritmust, mivel a kék fény melatonintermelést blokkoló hatását kivédi, így normalizálja az alvást és jelentősen javítja az alvás minőségét.

 

Bízunk benne, hogy sikerült felkeltenünk érdeklődésedet a szemed épségének megőrzése és a kékfény szűrős szemüvegek használatával kapcsolatban.

Ha tovább szeretnéd bővíteni látással és szemmel kapcsolatos ismereteidet, vagy csak időben akarsz értesülni az aktualitásokról, kövesd a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát!