Kontaktlencse kisokos – napi vagy havi kontaktlencse való neked?

Kontaktlencse kisokos – napi vagy havi kontaktlencse való neked?

Ugye ismered az érzést, amikor a strandon mindenki önfeledten ugrik a vízbe, a te agyad viszont szüntelenül csak azon jár, hogy nehogy elhagyd vagy összetörd a szemüveged? Ne hidd, hogy egyedül vagy! Nem is gondolnád, hányan érzik azt, hogy nap, mint nap akadályokba ütköznek a szemüvegük miatt. Van azonban megoldás: a kontaktlencse. Ha úgy érzed, hogy egy kicsit vakon jársz még ebben a témában, akkor tarts velünk, hogy segíthessünk tisztábban látni a kontaktlencsék világában.

De mi is az a kontaktlencse?

A kontaktlencse egy lágy anyagból készülő látásjavító eszköz, korrektív lencse, melyet a szem szaruhártyájára kell felhelyezni. Léteznek vékonyabb és keményebb verziók is, azonban a legtöbben a lágy típust használják, hiszen ennek viselése kényelmesebb érzetet biztosít. A kontaktlencsék a szemüvegekhez hasonlóan megtörik a fényt, ezáltal korrigálják a szem fénytörési hibáit.

Kontaktlencse típusok

A kontaktlencséket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk.

Látásprobléma szerint:

Szinte minden látásproblémát lehet kezelni kontaktlencsével.

  • A rövidlátás és távollátás korrigálását biztosító kontaktlencsék széles választékban elérhetők.
  • Léteznek speciálisabb paraméterű lencsék is, legyen az például magas dioptriaszám vagy cilinder.
  • A kor előrehaladtával a látás köztudottan romolhat, így ennek javítására is léteznek multifokális kontaktlencsék.

 

Viselési idő szerint:

  • napi kontaktlencse
  • havi kontaktlencse

 

Gyakran az emberek csak esztétikai okok miatt viselnek lencsét, ezek a színes kontaktlencsék. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen típusú kontaktlencsét vásárolnánk, kérjük ki egy szakember véleményét, hiszen fontos paramétereknek kell a tudatában lennünk ahhoz, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb típust (pl. szem görbületének mértéke), s ezzel megkönnyíthetjük a színes kontaktlencse használatát is.

Napi vagy havi kontaktlencse?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a havi és a napi kontaktlencse között, melyik típus kinek ajánlott?

A napi kontaktlencsét általában nem minden nap, csak különleges alkalmakor, vagy sportolásra használják. Előnye, hogy mindig új, friss és steril kontaktlencsénk van, használata nagyon egyszerű, nem igényel különösebb ápolást. Érdemes mellé szemcseppet is használni, hiszen mivel közvetlenül a szaruhártyával érintkezik, növeli a szemszárazság kockázatát.

A havi kontaktlencsét általában mindennapos használathoz ajánlják, kiváló ár-érték arányú. A kontaktlencsék ezen típusának ápolása és tárolása némileg bonyolultabb, mint a napi lencsék esetében. A havi típusú kontaktlencséket használat után kontaktlencse ápolófolyadékban és kontaktlencse tartóban kell elhelyezni. A kontaktlencse folyadék fertőtlenítő hatású, eltávolítja a káros mikroorganizmusokat, valamint a kontaktlencsére kerülő fehérjéket és zsírokat.  A kontaktlencse tartó tok pedig tökéletes tárolást biztosít a lencsének, a tetején megjelölt bal és jobb oldalnak köszönhetően leredukálja a különböző dioptriás lencsék összetévesztésének esélyét. A napi lencséhez hasonlóan a havi lencsénél is érdemes kontaktlencse kompatibilis szemcseppet használni.

kontaklencse-folyadek

 

Ne félj belekezdeni!

Ismétlés a tudás anyja – tartja a mondás. Ez a kontaktlencse használatra is igaz. Az elején biztos nem tűnik egyszerűnek a lencse berakása és kivétele, azonban gyakorlással néhány nap alatt profi kontaktlencse használóvá válhatsz, ne félj a kontaktlencse megszokása nem telik hónapokba!

Bízunk benne, hogy felkeltettük az érdeklődésedet a kontaktlencsékkel kapcsolatban.

Ha tovább szeretnéd bővíteni a látással kapcsolatos ismereteidet kövesd a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát.