Mikor elegendő csak optikában megvizsgáltatni a szemem?

Szakorvosaink manuális műszerekkel is megvizsgálják a szemet

Röviden

Amennyiben ott szemész szakorvos rendel.

Bővebben

Az orvos jelenléte önmagában még nem elegendő, hiszen a szemészet olyan szakma, ami megfelelő műszerezettség nélkül nem végezhető, emiatt feltétlenül szakorvosi rendelést érdemes felkeresni.

Amennyiben ez egyben van egy optikával, az külön szerencse.

Minden ellenkező esetben fennáll annak az esélye, hogy egy komoly szemészeti probléma még korai, kezelhető stádiumban nem kerül kiszűrésre.

Egy hagyományos optikában optikus, optometrista vagy akár szakorvos által, de kellő műszerezettség hiányában csak egy dolog állapítható meg és kerül is megállapításra: Milyen a páciens látásélessége, s ez javítható-e szemüveggel?

Ugyanakkor az, hogy a látásromlás pontosan milyen fokú, mi áll a hátterében, ez kezelhető-e, lassítható-e, vagy vannak-e egyéb, a látást veszélyeztető de tünetet még nem adó betegségek, nem derülnek ki.

Gyakorló orvosként rendszeresen látok olyan eseteket,  hogy szürke- vagy zöldhályogot, időskori látóhártya-elfajulást szemüveggel próbáltak megoldani, korrigálni. Ennek különösen azért nagy a veszélye, mert ha nem történik idejekorán felismerés és kezelés, a páciens a látását is elvesztheti, mert e kórképek adekvát kezelés hiányában látásvesztést okozhatnak.

Javasolt orvosi vizsgálatok szemüveg készítése előtt

Még egy egyszerű olvasó szemüveg igénylésénél is elengedhetetlenek a következő vizsgálatok:

  • orvosi anamnézis felvétele (cukorbetegség, egyéb belgyógyászati, szerzett és/vagy öröklődő betegségek, családi anamnézis)
  • látásélesség-vizsgálat, korrekcióval kiegészítve
  • réslámpás vizsgálat
  • fundusvizsgálat
  • applanációs szemnyomásmérés

 

Szemünk világa érték, vegyük komolyan!

Drexler Donát

 

Amennyiben szeretne folyamatosan hasznos tippekről, valamint szemének egészségével kapcsolatos ismertető cikkekről olvasni, amelyeket szemész szakorvosok írnak, javasoljuk, hogy kövesse a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát!

Amennyiben úgy gondolja, hogy szemének egészségét időszerű lenne egy szakembernek is megvizsgálnia, akkor kérjen egyszerűen időpontot munkatársainktól! Munkatársaink 1-2 napon belül felveszik a kapcsolatot Önnel és egyeztethetnek időpontot.

Ne feledje, szeme egészségének védelméért Ön a felelős, mi pedig segítünk abban, hogy Ön megfelelő döntést tudjon hozni!