Mit jelent a „cilinderes szemüveg”?

Gyakori a "cilinderes szemüveg"

Sokan hallhatták már a „cilinderes szemüveg” kifejezést, főleg a szemüvegesek körében ismert ez az elnevezés. De vajon mindenki tudja, hogy mit jelent? A rövidlátás és a távollátás után a harmadik leggyakoribb szemprobléma az astigmia, melyet a köznyelvben „szemtengelyferdülés” néven emlegetnek. Az astigmia kellemetlen tüneteit korrekciós lencsével lehet enyhíteni, ezek a cilinderes lencsék.

 

Mi az astigmia?

A rövidlátáshoz és távollátáshoz hasonlóan az astigmia is fénytörési probléma. A problémát az okozza, hogy a szem szaruhártyája, vagy a szemlencse felszíne nem szabályos gömb alakú. Ezt úgy képzelhetjük el, mintha egy puha gömböt – mondjuk egy gumilabdát – valaki benyomna. A gömb egyik felén domborúbb lesz a felszíne, a másikon kicsit kevésbé domború. A látás szempontjából fontos, hogy a szemfelszínről érkező fény egy pontba összpontosuljon, ahonnan a kép az agyba kerül feldolgozásra. Astigmia esetén a különböző domborulatokról különböző pontokra érkezik a fény, tehát elmosódott kép továbbítódik az agyba, ami homályos látáshoz vezet. Szerencsére ez cilinderes szemüveggel korrigálható.

 

A leggyakrabban veleszületett probléma okozza az astigmiát, de később is kialakulhat valamilyen elváltozás miatt, például szemműtét utáni hegesedés során. Kutatások szerint öröklődhet a hiba, családon belüli halmozódás is előfordulhat. Az astigmia változhat az ember élete során, ezért érdemes évente visszajárni kontrollra. Régen a gyerekeknek gyakran szemtengelyferdülésként emlegették a betegséget. A kötelező gyermekszemészeti vizsgálatok alkalmával általában fény derül a problémára. A kisgyermekkori közellátással ellentétben az astigmia nem „kinőhető”, a gyermekkorban megállapított astigmia végigkíséri az érintett egész életét.

 

Az astigmia tünetei

Ha látja a feliratokat, mégsem tudja kibetűzni a szövegeket, vagy nem látja tisztán az apró részleteket egy díszes tárgyon, akkor felmerül az astigmia gyanúja. A homályos látás egyéb betegségeket is jelezhet, ezért érdemes minél hamarabb felkeresni egy szemész szakorvost, ha észleljük a tünetet. Az időben felállított pontos diagnózis minden elváltozás esetében javítja a gyógyulás esélyét! Az astigmia esetében a homályos látás a teljes képre érzékelhető, nem jellemzik homályos foltok ezt az elváltozást. Ha homályos foltok jelennek meg a látóterében, az súlyosabb megbetegedésről árulkodhat. Itt olvashat a leggyakoribb szembetegségekről.

 

A homályos látás mellett gyakori tünet a szem fáradékonysága és a gyakori fejfájás. Az éles képre törekedve a legtöbb astigmiás személy gyakran hunyorít, dönti a fejét, ami megeröltető a szem számára. Amennyiben csak az egyik szem érintett az astigmiában, az „ellustulhat”, az egészséges szem ilyen esetben több terhelést kap, gyakrabban fókuszál. Megfelelő kezelés hiányában ez az astigmiás szem tompalátóvá válását okozhatja.

 

A cilinderes szemüveg

Az astigmia korrigálható úgynevezett cilinderes lencsével. A cilinderes szemüvegbe olyan lencse kerül, amelynek görbülete nem szabályos gömb. A lencse bizonyos pontjain más szögben töri a fényt, mint a cilinder nélküli lencsék, ezzel korrigálva az astigmia fénytörési hibáját.

A cilinderes szemüvegen kívül ma már léteznek cilinderes kontaktlencsék is. Ezek a szemhez való közelségük miatt magát a szemfelszínt is korrigálják valamilyen mértékben, ezért általában alacsonyabb cilinder dioptriájú kontaktlencsére van szükség, mint cilinderes szemüveg esetén. Léteznek napi, heti és havi cilinderes kontaktlencsék is, azonban mindegyik egyedileg az astigmia jellemzői alapján készülnek.

Súlyos esetben lehetőség van lézeres szemműtétre is. Az astigmia korrekciója történhet a szaruhártya „megfaragásával”, melyhez a szaruhártya feltérképezésére is szükség van. A fénytörési hibát okozó egyenetlenségek eltávolítása hosszútávú megoldást jelent az astigmia kezelésében.

 

Ha változást tapasztal látásában, vagy gyermeke szemtünetekre panaszkodik, ha fejfájást tapasztalnak, vagy látásromlást figyelnek meg, minél hamarabb kérjék szakorvos véleményét. Szemvizsgálatra itt lehet időpontot kérni. Látással és szemmel kapcsolatos érdekességekért és naprakész információkért érdemes követni a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát.