Nem minden napszemüveg védi a szememet? – A napszemüveg UV védelme

Nem minden napszemüveg védi a szememet? – A napszemüveg UV védelme

Az évek során a nyár alapvető kellékévé vált a napszemüveg UV védelemmel. Sokan csak kiegészítőnek tartják, mások tisztában vannak az UV sugárzás veszélyeivel. De vajon miért is annyira fontos a napszemüveg viselése és milyen veszélyek leselkednek szemünkre a nyári időszakban? Cikkünkben ezen témát vesszük górcső alá.

Mit jelent a napszemüveg UV védelme?

Biztos sokan hallottunk már a Nap UV sugárzásáról, de vajon tudjuk is, mit jelent pontosan? Az UV a napfény szem számára láthatatlan hullámtartománya, melynek három típusát különítjük el: UVA, UVB és UVC. Az UVB felelős a bőr leégéséért, valamint a bőrrák okozójának is ezt a típust jelöljük meg.

A bőrproblémák mellett az UV sugárzás károsan hat a szemünkre is, nem kell tűző nap ahhoz, hogy megtörténjen a baj, hiszen a káros sugárzás a felhőkön is áthatol. Hiába szűri meg a legtöbb sugarat a szem szaruhártyája, a magas és hosszan tartó UV sugárzás rendkívül káros lehet a látásra. Az UV sugárzás növelheti a gyulladások, a degenerációk, valamint a szürkehályog kialakulásának kockázatát is.

Érdemes „CE” jelzésű napszemüveget választani, hiszen ez azt jelenti, hogy a napszemüveg megfelel az európai előírásoknak. Emellett fontos az UV400 jelzésre ügyelni, ugyanis ezek a napszemüvegek 100%-os UV védelemmel vannak ellátva.

Milyen napszemüveg UV szűrő kategóriák léteznek?

A napszemüveg lencséket 5 kategóriába sorolhatjuk aszerint, mennyire sötétek, valamint milyen erős védelmet biztosítanak a napsugárzással szemben.

  • O-ás kategória: Az ilyen típusú szemüveg a látható fény 80-99%-át engedi át. Legfőbb célja az esztétikum, a kényelem. Felhős időben, szórt fényhez ajánlják általában.
  • 1-es kategória: Az ilyen napszemüvegek a látható fény 45-80%-át engedik át, enyhén színezett lencsének mondható. A napfény erejének enyhe ellensúlyozására ajánlott.
  • 2-es kategória: A látható fény 20-45%-át engedik át, közepesen színezett lencsék, átlagos napsütésben ajánlhatók.
  • 3-as kategória: A 3-as kategóriához tartozó lencsék már egész sötétek, a látható fény 10-20%-át engedik át, erős napsütésben a legalkalmasabb a szem védelmére. Az ilyen napszemüvegek a sok fényt visszatükröző környezetben, például sípályákon vagy vízpartokon használatosak. Általános használatra a 3-as kategóriánál sötétebb napszemüveg nem ajánlott.
  • 4-es kategória: A 4-es kategóriába tartozó napszemüveglencsék a legsötétebbek, a látható fény 3-8 %-át engedik át, autóvezetéshez kifejezetten nem ajánlottak. Kivételesen erős, extrém napsütésben ajánlott.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes napszemüveget?

Amellett, hogy az UV védelem érdekében a megfelelő kategóriájú UV 400-as jelzéssel ellátott napszemüveget választjuk, fontos, hogy a napszemüveg illeszkedjen az arcformánkhoz, valamint kényelmes legyen a használata és jól lássunk benne.

Létezik dioptriás napszemüveg UV védelemmel is, melynek köszönhetően nincsenek kizárva a szemüvegesek sem a napszemüvegviselésből. Emellett a gyerek napszemüveg UV védelemmel való ellátása is rendkívül fontos, hiszen gyermekkorban még inkább károsak a napsugárzás hatásai.

Fontos kiemelni, hogy csakis minőségi napszemüveget vásároljunk, hiszen az olcsóbb, gyengébb minőségű változatok nem elég, hogy nem védenek megfelelően az UV sugárzástól, még károsító hatásuk is lehet. A sötét lencse miatt a pupillánk kitágul és megfelelő szűrés nélkül még inkább a szemünkbe engedi a káros sugarakat.

Ha szívesen lecserélnéd a már meglévő vagy becsereznéd az első dioptriás napszemüvegedet UV védelemmel, akkor keresd fel központunkat. Ha tovább szeretnéd bővíteni a látással kapcsolatos ismereteidet kövesd a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát.