Szemtorna a jobb látásért

Szemtorna a jobb látásért

Gondoltad volna, hogy a szemtornával javíthatod látásodat? A szemtorna, vagy másnéven a szemjóga nemcsak a látásproblémákkal küzdőknek hasznos, hanem azok számára is előnyös lehet, akik sokat olvasnak, vagy sok időt töltenek a monitor előtt. De mit értünk szemtorna alatt, és hogyan segít ez a szem funkciójának megőrzésében, valamint a fókusz és a koncentráció javításában? Blogbejegyzésünkben ezen kérdéseket boncolgatjuk, valamint ha felkeltettük érdeklődésedet a szemtornával kapcsolatban, kérd szakorvosaink segítéségét és válaszd a gyors online bejelentkezés lehetőségét.

A szemtorna jelentősége

Az éleslátásban meghatározó a szemizmok állapota. Ha túl sok ideig ugyanabba a pontba nézünk – gondoljunk csak a monitorra, okostelefonra, vagy televízióra – ezen kulcsfontosságú izmok megmerevednek, így nem képesek tökéletesen ellátni a funkciójukat. Emellett az elektronikus eszközök használata rendkívül megterhelő a szem számára, hiszen különböző kontrasztokhoz és fényviszonyokhoz kell alkalmazkodnia. Ennek következtében gyakori a szem könnyezése, szemviszketés, szemszárazság, valamint a fejfájás.

Ezen problémákra nyújthat megoldást a naponta elvégzett szemtorna. A szem gyakorlatok segítenek ellazítani a szemet, rugalmassá teszik annak izmait, valamint energetizálnak, és vérkeringést serkentő hatásuk is van. A lazító hatás mellett a szemtorna erősítheti a szemizmokat, továbbá hatékonyan képes felvenni a harcot a kancsalsággal, valamint a szemizombénulással is.

Szemtorna gyerekeknek? Mindenképp! A szemtorna már gyermekkorban is rendkívül pozitív eredményeket hozhat, hiszen a fent említett jótékony hatások mellett, akár egy későbbi szembetegséget is képesek lehetünk vele megelőzni.

Szemjóga gyakorlatok

Nézzünk most néhány népszerű, könnyen elvégezhető szemtorna gyakorlatot, melyeket bárhol, bármikor végrehajthatunk:

  • Fekvő nyolcas: hüvelykujjunkkal írjunk le a levegőben egy nyolcast, az arcunktól kb. 30 cm távolságra. A fej mozgatása nélkül kövessük hüvelykujjunk körmét, s a gyakorlatot kb. 3-4 percig végezzük felváltva a jobb és bal kézzel.
  • Tekintés a tér 4 irányába: ezt a gyakorlatot lehetőleg ülő helyzetben végezzük, egyenes fejtartás mellett. A fej mozgatása nélkül nézzünk felfelé, majd, lefelé, balra és jobbra. Ezt a gyakorlatsort kb. háromszor ismételjük meg.
  • Pillangó gyakorlat: ezen gyakorlat rendkívül hatékony a szemszárazság ellen. Tartsuk egyenesen a fejünket, nézzünk előre és lazítsuk el arcizmainkat, állkapcsunkat. Csukjuk be, majd nyissuk ki szemünket 20-szor ismételve. Az efféle mozdulat a pillangó szárnyainak mozgására hasonlít, így végezzük finoman a gyakorlatot, ne igényeljen erőfeszítést.
  • Szemgödör masszírozása: ezt a pihentető gyakorlatot végezhetjük hüvelykujjunkkal is a szemöldök alatti területeken körkörösen haladva.

 

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődésedet a szemtornával kapcsolatban, és te is kipróbálod!

Ha tovább szeretnéd bővíteni látással és szemmel kapcsolatos ismereteidet, vagy csak időben akarsz értesülni az aktualitásokról, kövesd a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát.