Optometrista vagy szemész szakorvos? Mi a különbség?

Szemüveglencsék felpróbálása gyermek szemvizsgálat során

Ez a kérdés nem értelmezhető, hiszen a két szakma nem egymást helyettesíti. Ahhoz, hogy valaki optometrista lehessen, 4 éves főiskolai tanulmány szükséges. Egy szemész szakorvos először a 6 éves orvosi egyetemen szerez általános orvosi diplomát, majd 5 éves szemészeti törzsképzésben vesz részt, melynek végén szakvizsgát kell tennie.

Mindez természetesen nem az optometrista szakma devalválása, csak helyén kell kezelni mindazt, amelyhez kompetenciájuk, kellő szakértelmük van.

Egy jó szemüveg felírásához, a modern digitális rögzítésre lehetőséget adó képalkotó vizsgálóeszközök használatához nyilvánvalóan nem szükséges orvosi tudás. A leletek kiértékelését, a páciens szakszerű kikérdezését, kórelőzményben vagy a családi anamnézisben esetleges meglévő kísérőbetegségek szemészeti vonatkozásainak feltérképezését csak orvos tudja elvégezni, és az ettől való eltérést hatályos jogszabályok sem teszik lehetővé.

Orvosként kifejezetten örülök, és támogatandónak tartom, hogy beindult Magyarországon az optometrista képzés. Az optometrista szakemberek nagy segítséget jelentenek a mindennapi munkánkban, támogatják, de nem helyettesítik azt. Ha valaki elmegy egy optikai szaküzletbe, ahol kellően gyakorlott optometrista vizsgálja meg és ajánl neki szemüveget, nagy valószínűséggel azt a szemüveget fogja kapni, amit egy orvos is ajánlana.

Ugyanakkor, ha ezt nem előzte meg szemész szakorvosi vizsgálat, előfordulhat, hogy olyan betegség marad rejtve, mely későbbiekben komoly, és szemüveggel sem korrigálható látásromlást okoz. Pácienseimnek azt szoktam javasolni, ha valaki állapota okán rendszeres, magas szintű szemészeti gondozás alatt áll, egy szemüveg felírása miatt ne terhelje a hazai egészségügyi ellátórendszert, orvosa tudtával nyugodtan felkereshet egy optometrista szakembert.

Emellett pedig gyakorlott szemorvosként tudom, hogy egy orvosi felügyelet mellett dolgozó optometrista mekkora segítséget nyújt a mindennapi munkánk során.

Ha Ön biztosan tudja, hogy látásromlása hátterében csak egy kisfokú fénytörési hiba vagy presbyopia áll, nyugodtan forduljon panaszaival optometristához, alapos képzésüknek köszönhetően kiváló ellátást fog kapni. Azonban honnan tudhatja Ön ezt biztosan?

Szemész szakorvostól. 🙂

 

Amennyiben szeretne folyamatosan hasznos tippekről, valamint szemének egészségével kapcsolatos ismertető cikkekről olvasni, amelyeket szemész szakorvosok írnak, javasoljuk, hogy kövesse a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát!

Amennyiben úgy gondolja, hogy szemének egészségét időszerű lenne egy szakembernek is megvizsgálnia, akkor kérjen egyszerűen időpontot munkatársainktól! Munkatársaink 1-2 napon belül felveszik a kapcsolatot Önnel és egyeztethetnek időpontot.

Ne feledje, szeme egészségének védelméért Ön a felelős, mi pedig segítünk abban, hogy Ön megfelelő döntést tudjon hozni!