A szemszárazság okai és szövődményei

Ha szemszárazság kínoz

Érezted már úgy, hogy legszívesebben a szemedbe öntenél egy pohár vizet, hogy csillapítsa a száraz, szúró érzést? Vagy szinte már fájdalmas a pislogás? Van megoldás! Ha téged is kínoz a nem múló szemszárazság, mindenképpen keress fel egy szemész szakorvost!

 

Mikor beszélhetünk szemszárazságról?

A hosszan fennálló, kezeletlen szemszárazság súlyos szövődményekhez vezethet. De hogy lehet felismerni a tüneteit? Először olyan érzésünk lehet, mintha homok, vagy porszem ment volna a szemünkbe. A szemszárazság első jelét lehet, hogy nem is mi vesszük észre magunkon, hanem mások jegyzik meg a környezetünkből, hogy piros, gyulladt a szemünk. Ha ezen a ponton nem fordulunk szemész szakorvoshoz, száraz, szúró, égő érzést tapasztalhatunk szemünkben, ahogy tovább romlik a szemszárazság mértéke. Hosszas fennállás után akár fájdalmat is érezhetünk pislogás során.

 

Mi állhat a szemszárazság hátterében?

Bizonyos kémiai anyagok (például az uszodák medencéiben használt klóros fertőtlenítők) irritálhatják szemünket. Az irritált állapot hosszas fennállása szemszárazsághoz vezethet. Emellett a hosszú ideig tartó, koncentrált figyelem (például olvasás során) kifáraszthatja a szemet. Korábban már írtunk róla, hogyan hatnak a monitorok a gyermekek szemére. A fejlett technológia és a folyamatos fejlődés világában már a legkisebbek szemére is fokozottan kell figyelni. De nem csak a gyermekek, a felnőttek körében is gyakran jelentkezik a probléma. A digitális kijelzőkön dolgozók munkavégzés során kevesebbet pislognak, mint amit szemük igényelne és a rossz fényviszonyok melletti olvasás is megterhelő szemünk számára. Azonban szemszárazság olyan személyeknél is jelentkezhet, akikre nem jellemző a rendszeres számítógéphasználat, és egyéb digitális eszközöket is csak ritkán vesznek igénybe.

 

A szemszárazság hosszútávú fennállása jelezheti a könnytermelő mirigyek, sejtcsoportok sorvadását. A leggyakoribb probléma, hogy a szem megfelelő működéséhez szükséges könnyből nem termel eleget a szervezet, de a könnytermelésnek nem csak mennyiségi, hanem minőségi zavarai is ismertek. Ezek tünetei bár hasonlóak, az eredményes kezelésük eltérő. Ezért különösen fontos, hogy a kivizsgálás során mind a mennyiségi, mind a minőségi könnytermelési vizsgálat is megtörténjen! A szemszárazság ugyanakkor egyéb betegségek kísérő tünete is lehet, ezért fontos mielőbb szemész szakorvoshoz fordulni a problémával. A szemvizsgálat előtt tudassuk a szakemberrel, hogy milyen gyógyszereket szedünk, hiszen gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat szemszárazság.

 

A szemszárazság rendszeres, időszakos megjelenését okozhatja allergia, vagy szemérzékenység is. Ha egyéb allergiás tüneteket is tapasztalunk, keressük fel háziorvosunkat, aki a megfelelő szakorvoshoz irányíthat minket. Nem csak allergia tünete lehet a szemszárazság, előfordulhat, hogy szemünk érzékeny valamilyen anyagra vagy körülményre. A szemérzékenység kivizsgálását szemész szakorvosok gyorsan és fájdalommentesen végzik.

 

Kezeletlen szemszárazság szövődményei

A hosszasan fennálló, vagy gyakran visszatérő szemszárazságot szemünk igyekszik kompenzálni. A leggyakoribb szövődmény emiatt a túlzott könnytermelés. Ha gyakran könnyezik a szemünk, érdemes időpontot foglalni szemvizsgálatra, mert lehet, hogy a szemszárazság áll a háttérben. Ilyenkor egy egyszerű szemcseppes kezelés segíthet a probléma megszüntetésében. A súlyosabb szövődmények között azonban megemlíthető a fekélyek és sebek kialakulása a szem különböző területein, illetve a visszafordíthatatlan szaruhártya károsodás is. Ne hanyagolja el a szemszárazság kezelését, foglaljon időpontot szemvizsgálatra és előzze meg a komolyabb szövődmények kialakulását!

 

Ha tovább szeretné bővíteni látással és szemmel kapcsolatos ismereteit, vagy csak időben akar értesülni az aktualitásokról, kövesse a Tisza Látáscentrum Facebook oldalát.