Tippek a gyermekek egészséges szemeiért

Tippek a gyermekek egészséges szemeiért.

A mindennapok során fáradhatatlanul védeni és óvni próbáljuk gyermekeinket különböző módszerekkel. Többek között naptejekkel, térdvédőkkel, bukósisakokkal igyekszünk biztonságosabbá tenni számukra a szabadidős tevékenységeket és játékokat. De vajon eleget foglalkozunk a szemeik védelmével is? Ebben a blogbejegyzésben olyan hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a szülők számára, amellyel hozzájárulhatnak a gyermekek szemeinek hosszútávú egészségéhez és védelméhez.

Kevesebb képernyőidő

A túl sok képernyő előtt töltött idő növeli a myopia, azaz a rövidlátás kialakulásának kockázatát. A közeli képernyők miatt a gyermekek szemei folyamatosan a közeli tárgyakra fókuszálnak, emiatt a szemnek nem kell sűrűn alkalmazkodnia a távolságok váltakozásához. Ez ellen alkalmazhatjuk a 20-2-20 módszert, melynek a lényege, hogy 20 perc képernyőidőt követően 2 perc szünet javasolt, amely alatt legalább 20 méterre lévő tárgyakat szemléljenek a gyerkőcök, ezzel megtornáztatva a szem izmait.

Játék a szabadban

A szabadtéri játék és időtöltés során a gyermekek szemei váltakozva fókuszálnak közeli és távoli tárgyakra, ezáltal a szemeik folyamatosan alkalmazkodnak a távolságokhoz. Javasolt naponta legalább 2 órát a szabadban tölteni, ebbe beletartozhat egy séta, akár az iskolából hazafelé vagy a szünetekben az iskola udvarán történő játék is.

UV védelem

A gyermekek szemei különösen érzékenyek az UV sugárzásra, hiszen kevesebb pigmenttel rendelkeznek, mint a felnőttek szemei. A túl erős napfény és UV sugárzás akár hosszútávú károkat is okozhat gyermekeink szemeiben! Így hát kiemelten fontos, hogy megfelelően védjük őket a sugárzástól jó minőségű napszemüvegekkel, illetve napellenzős sapkák használatával.

Erős és biztonságos szemüveg

Gyermekeinknek szükségük van arra, hogy felhőtlenül játszhassanak akár szemüvegben, akár nélküle. Emiatt érdemes egy erős, de egyben flexibilis szemüveget választani számukra, ezzel biztonságosabbá téve számukra a szemüvegben való mászást, ugrálást és futást egyaránt.

 

A Tisza Látáscentrum gyermekszemüvegek széles választékát kínálja, amellyel öröm lesz a játék! Foglaljon időpontot hozzánk gyermek szemvizsgálatra és ajándékozza meg gyermekét egy erős szemüveg biztonságával!